Islamic Widget



Sunday, 7 October 2012

BILA MUSIM DURIAN DATANG....

Tiba je musim durian aku dah tak keruan nak makan durian..cari punya cari jumpa jugaklah durian sekilo RM5.00 (boleh dikira mahal sbb baru awal-awal musim)...boleh lah nak buat makan. Tapi sebenarnya nak buat serawa durian makan dengan pulut..mmm, terangkat dapat pekena dengan air teh O panas ataupun kopi O panas...Alhamdulillah sedap jugak aku buat walaupun baru je kali kedua masak resepi ni..kalau dah teringin sanggup masak dan cari resepi...nak mintak kat mak malu..dulu tak nak belajar,hehehe..last2 cari sendiri...

Macam ni la rupa serawa durian yang dicurah di atas pulut....mmmmm, tak tahan...(ayat aku yang mengidam mcm org mengandung,hahahahah..)






RESEPI SERAWA DURIAN: 
  • Durian
  • Gula pasir 
  • Gula melaka
  • Santan (ikut kuantiti durian)
  • Garam
  • Air
CARA-CARA MEMBUATNYA:-
  1. Isi durian masukkan dalam periuk & ramas (saya suka masuk durian bersama dgn biji)
  2. Masukkan air sedikit (air sama paras dengan durian)
  3. Letakkan gula pasir & gula melaka 
  4. Selepas gula hancur, masukkan santan kelapa
  5. Masukkan garam sedikit.
PULUT:-
  • Pulut 5 cawan(direndam 30 minit @ semalaman)
  • Santan (setengah biji kelapa)
 CARA-CARA MEMBUATNYA:-
  1. Rendam pulut yang telah dibasuh dan direndam semalaman.
  2. Kukus pulut selama 15 minit.
  3. Kemudian masukkan santan ke dalam pulut. Gaul rata. Masak semula selama 15 minit.
  4. Masukkan santan sekali lagi ke dalam pulut. Gaul rata. Masak 15 minit lagi.

No comments:

Post a Comment