Semalam nampak ayam dalam peti ais terus teringin nak buat Sticky Caramel Chicken (cewah cakap omputih pulak). Kalau dalam bahasa melayu senang cakap ayam masak madu la..baru dapat resepi ni dari internet...First time buat..Alhamdulillah menjadi..berselera Alisya & Adila makan..tapi memang sedap dan senang dibuat..dibawah saya sertakan resepinya...SELAMAT MENCUBA!...
nak lagi....
cedapnyer....
* 12 keping kepak ayam (sesekor ayam)
* 2 sudu besar minyak masak
* 3 ulas bawang putih (diketuk)
* 1 sudu besar halia dicincang
* 1 sudu besar sos ikan (boleh diganti dengan sos tiram)
* 1 sudu besar kicap
* 1 sudu besar sos cili
* 1/4 cawan (60ml) madu
CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan ayam, kacau dan goreng selama 5 minit.
2. Masukkan semua sos dan madu. Kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua ayam masak dan bersalut dengan sos.
3. NOTA : Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada ayam ia akan jadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken. Sedia dihidang...
(sumber: http://irmadilondon.blogspot.com)
No comments:
Post a Comment